Enerchiquer zichtbaar

Als kind droeg ik mijn eigen stijl, tot het moment dat ik me in mijn tienertijd ging kleden als de massa met als gevolg dat ik werd als een ander. Het heeft me enige jaren gekost om mijn eigen stijl te hervinden en ik weer met plezier naar mijn spiegelbeeld kon kijken. Herken jij dat? Ben jij ook iemand, die in de sporen van een ander bent gaan lopen. En deed je dat bewust of onbewust?!

Ik kan me een foto herinneren, waarop ik met een aantal buurkindjes op heel grote voet leef. We staan op dat moment letterlijk in de schoenen van onze moeders; met jurken die ruim op de grond hangen en de jongens met een chique hoed op, gedragen zoals de cowboy in de film dat doet, hoed nonchalant op de rug met een geweer in de aanslag. In de kinderogen van toen uiteraard hartstikke écht. De kleding én de schoenen maken duidelijk het verschil zichtbaar tussen jongens en meisjes. De foto stamt uit eind jaren zestig, dus zwart wit en grijs de enige kleuring, die zichtbaar is. Een heel ander tijd dan waarin we nu leven.

Tegenwoordig dragen meisjes broeken en gelukkig krijgen ook jongens steeds meer de kans kleding naar voorkeur te dragen. Jongens in rokken of jurken? Ja, waarom niet? Ik vraag me vaak af wie ooit heeft besloten wat het geslacht van de mens te maken heeft met de dracht van kleding. Als jij het antwoord weet, dan hoor ik dat graag.

Kun jij je nog herinneren dat je moeder jouw kleding klaarlegde? Dat jij kleding droeg, omdat je moeder dat zo mooi bij je vond staan? Wanneer ben jij kleding naar eigen smaak gaan aanschaffen? Hoe voelde jij je? Ben jij iemand die het allesbehalve belangrijk vindt wat een ander van jouw uiterlijk vindt, dan kan ik me voorstellen dat jij je eigen weg gaat en je ... misschien ... ook de weg die je gaat in het leven niet van een ander laat afhangen? Of ben jij degene die worstelt met je eigen problemen en mede daardoor wars is van elke mening die een ander je oplegt. Ik heb in de loop der jaren ervaren dat de buitenkant niet altijd strookt met de persoonlijkheid van de mens. Je kunt je nog zo mooi kleden als je wilt, maar als binnen en buiten niet in balans zijn met elkaar heb je iets te doen.

Een dansfeest verlangt andere kleding dan een plechtige bijeenkomst. Kleding geeft daarmee een signaal af over je gemoedstoestand en het werkt ook andersom. Ik zet kleding niet in om de buitenkant te verfraaien of er een statement mee af te geven, maar ik kijk juist wat de kledingkeuze zegt en vandaar uit ga ik het gesprek aan met ouders. Als ouder kun je onbewust een kledingkeuze afkeuren, kinderen pakken dat onbewust of misschien wel bewust op en zetten zich hierin ook af. Draag jij als ouder dezelfde kledingstijl als jouw kind, dan kan ik me voorstellen dat jullie veel gelijkenis in karakter met elkaar hebben. Botst het tussen jullie en wil je dichter tot elkaar komen, laat je dan verbazen hoe eenvoudig je met een kleine aanpassing, toenadering in kleur, meer begrip voor elkaar kunt bereiken.

Kijk eens in je kast: Hoe ziet de inhoud eruit? Donker? Hoe donker voel jij je op dit moment? Zie ik daar een stapel lichte tops en verwante onderstukken netjes geordend? Hoeveel schoenen kun jij dragen van de ontelbaar vele die daar staan. Dit zijn vragen, die ik in mijn vorige beroep als eerste stelde aan mijn klanten. Vragen, die ik in mijn huidige werk nog steeds stel.

Weet jij wat het symbolische betekent als je veel witgekleurde schoenen in je kast hebt staan en deze ook draagt?

Ik ga ervan uit dat je het antwoord daarop wilt weten en zal je dit geven in de kleuren, die de lezers van het vorige blog mij hebben aangereikt. Rode schoenen geven mij een signaal af dat jij aan de vooravond van een verandering staat, denk daarbij aan nieuwe ontwikkelingen, veranderingen in een relatie; het zal me bijvoorbeeld niet verbazen dat jij op dit moment een groei doormaakt en sterker uit de strijd komt. Houd er wel even rekening mee, dat je niet te snel verandert, want dan raak je jouw omgeving kwijt.

Niet iedereen is hetzelfde als jij.

Heb jij met name prints, vraag je dan eens af wat jouw motivatie is van datgene waar je nu mee bezig bent. Komen jouw visie en de wijze waarop je jouw doel wilt bereiken nog wel overeen?

Kijk eens in je kast en stel mij je vraag. Ik vind het heerlijk om jouw wereld te vergemakkelijken met de kennis die ik in huis heb.


Uitgelichte berichten
Recente berichten