Denk jij dat...

“Denk jij dat wij het in ons leven zo gemakkelijk hebben gehad?”

“Denk jij dat ons alles in het leven als vanzelf is komen aanwaaien?” zeg ik tegen de persoon tegenover me die we gezamenlijk aan het coachen zijn.

“Wat denk je wel?” “Doe je ogen ópen, het lijkt je laatste kans om nu eindelijk de persoon te kunnen worden die je wilt zijn.” Want dát is toch wat je wilt?” “Dáár heb je toch onze hulp voor gevraagd?”

“Het klópt toch dat jij anders wilt zijn, dan de persoon, die je nu laat zien.”

“Anders dan de persoon, zoals je nu bent?” “Anders dan zoals je jezelf nu voelt?”

Vertel eens: Wat heb jij nodig om anders in je vel te komen? Is een vraag die we al lang niet meer voorleggen. Deze persoon wil harder aangepakt worden. Helemaal mijn ding weet ik. Ik leg de persoon voor me nog eenmaal uit hoe wij te werk gaan en het is aan de persoon tegenover ons om nog eenmaal defintief “JA” te zeggen of per direct “NEE, ik STOP” aan te geven.

Wij zijn sparringpartner, coaches en trainers, die mensen de kans geven te groeien naar heelheid, compleetheid oftewel wij koppelen de diverse persoonlijkheden die de mens in zichzelf herbergt tot een eenheid waar de persoon het zelf niet kan. Zie het als een vorm van borderline, waar een mens meerdere persoonlijkheden in zichzelf ervaart en zelf niet doorheeft welke persoonlijkheid hij op welk moment laat zien. Gelukkig is de persoon voor ons zich dat wel bewust en kunnen we hem wijzen op de rol die hij op dit moment aanneemt.

Het slachtoffer in deze persoon laat zich herhaaldelijk aan ons zien op het moment dat wij een opdracht geven tot actie. Voor ons staat het in dit geval gelijk aan vluchtgedrag. “Nog één kans geven we je om je te helpen veranderen naar een persoon die tevreden is, in zijn eigen schoenen gelukkig is en weer zin in het leven heeft.” ” Dat kunnen wij bieden, maar het is aan jou om onze hulp aan te nemen en je belofte geven dat je meewerkt.”

Natuurlijk weten wij ook wel dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar dat hoeft de persoon in kwestie nu niet te weten. Wij hebben een overtuigend JA nodig, anders is het verspeelde energie en gaan wij andere mensen in hun schoenen helpen. De onderwijzer bijvoorbeeld die het in zich heeft het jonge kind van ouders als voornoemde persoon in zijn kleuren te krijgen. De onderwijzer die inziet dat ook deze op eenvoudige wijze een bijdrage kan leveren in de opvoeding van een jong onschuldig kind van een evenzo onschuldig ouder, die in de jeugd de pech heeft gehad onzichtbaar te zijn gebleven en daardoor de sterkste kwaliteiten onder heeft laten sneeuwen.

Wij gunnen deze ouder nog één kans. Dat wij deze persoon niet laten vallen, hoeft de ouder in kwestie nu nog niet te weten. Mijn collega en ik kijken elkaar aan en weten dat hier een gevalletje psychische problematiek voor ons zit. Gemakkelijk? Nee, dát niet! Verspeelde energie? Nee, dát niet! Kostbare energie? Ja, dát wel!

Het gezin van deze ouder is onze energie waard. Wij weten dat wij deze persoon niet laten vallen, maar dat hoeft deze persoon nu nog even niet te weten. Eerst een JA, ik wil écht geholpen worden.

Fijne vakantie mensen


Uitgelichte berichten
Recente berichten